translate

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

EURO CODE WEEK 2020: "Διατροφούλη έλα δω και πάρε την ανθυγιεινή τροφούλα στο λεπτό"

 


Με αφορμή την 16 Οκτωβρίου «Παγκόσμια μέρα Διατροφής», το Νηπιαγωγείο μας σχεδιάζει δραστηριότητες για να να μάθουν τα νήπια κανόνες σωστής διατροφής και να κατανοήσουν την σπουδαιότητα της, για την υγιή τους ανάπτυξη. Στον σχεδιασμό της θεματικής ενότητας για την διατροφή, εντάξαμε δραστηριότητες για τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαική Εβδομάδα Προγραμματισμού, Euro Code Week 2020. Μέσα από τις ομαδικές δραστηριότητες προγραμματισμού τα νήπια αναπτύσουν ικανότητες συνεργασίας, υπολογιστικής σκέψης και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Μιλήσαμε για τις ομάδες των τροφίμων και διακρίναμε τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές.




 


 

Γνωρίσαμε την bee bot την μελισσούλα-ρομπότ, που θα μας βοηθούσε στις αποστολές μας. Στόχος μας ήταν μέσα από παιγνιώδεις  βιωματικές δραστηριότητες  να αποκτήσουν τα νήπια βασικές δεξιότητες προγραμματισμού.

 

 Για να προγραμματίσουμε την μελισσούλα-ρομπότ(bee bot),  έπρεπε πρώτα να  κατανοήσουμε και να εμπεδώσουμε χωροχρονικές έννοιες  όπως:  μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά. H bee bot προγραμματίζεται με βελάκια και έτσι στις κινητικές δραστηριότητες-παιγνίδια χρησιμοποιήσαμε βέλη κατεύθυνσης.



Πως  προγραμματίζουμε  την μελισσούλα-ρομπότ(bee bot), με ποιο τρόπο δίνουμε εντολές;;; Τι λέτε παιδιά, θέλετε να γίνουμε και εμείς ρομποτάκια;;;     

 Φτιάξαμε  επιδαπέδο πλέγμα στις τάξεις μας και γίναμε εκ περιτροπής όλες οι ομάδες προγραμματιστές και ρομποτάκια. Αποστολή  μας ήταν, να βρούμε τις ανθυγιεινές τροφές στο επιδαπέδιο πλέγμα και να τις  απομακρύνουμε από την διατροφή μας.

Πρώτα χρησιμοποιήσαμε μεγάλα βελάκια για να οδηγήσουν οι προγραμματιστές τα παιδιά-ρομπότ στο πλέγμα





 
 Μετά χρησιμοποιήσαμε  μικρά βελάκια  προγραμματισμού όπως αυτά που έχει η bee bot στην πλάτη της 


                                                                      
                                                             

Και ήρθε η σειρά της bee bot για την πρώτη της αποστολή, να απομακρύνει και αυτή τις ανθυγιεινές τροφές από την διατροφή μας. Τα παιδιά ήρθαν σε πρώτη επαφή με εντολές προγραμματισμού στη μέλισσα-ρομπότ





 Η μελισσούλα μας  και τα νηπιάκια μας ανυπομονούν για την επόμενη απόστολή!!!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου