translate

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 2022-23

 Φόρμα Αποτύπωσης Σχεδίου Δράσης

Σχολική Μονάδα: 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΙΟΥ - 9060461

Σχολικό Έτος: 2022 - 2023

Ημερομηνία Εξαγωγής: 30/05/2023

Σχολική Μονάδα: 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΙΟΥ - 9060461

Στόχος Βελτίωσης:

Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εξωστρεφής περιβαλλοντική δράση όπου οι μαθητές θα δημιουργήσουν σχέσεις συνεργασίας, θα αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και θα προτείνουν εποικοδομιτικές  λειτουργικά λύσεις στο χώρο της καθημερινότητας τους, ως μελλοντικοί πολίτες.

Σχέδιο Δράσης: Παρεμβαίνω δημιουργικά στο προαύλιο του Νηπιαγωγείου

Άξονας: Σχολείο και κοινότητα

Συντονιστής Δράσης: ΣΠΑΛΙΑΡΑ ΞΕΝΗ

Α. Σχεδιασμός της Δράσης

Αναγκαιότητα - Στόχοι

Καθώς ο χώρος του νηπιαγωγείου επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού ολόπλευρα, κρίναμε ότι ο η αυλή του σχολείου μας πρέπει να καταστεί ένας χώρος πολυδύναμος, γιατί, εκτός από το διάλειμμα, μπορεί να “φιλοξενήσει” και τις οργανωμένες δραστηριότητες των παιδιών. Στοχεύουμε λοιπόν στον «επανασχεδιασμό και στη βελτίωση της αυλής του σχολείου μας». Η αυλή, βάσει του Αναλυτικού Προγράμματος του νηπιαγωγείου στο οποίο βασικότερη αρχή είναι να προσφέρουμε στα παιδιά ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα, πρέπει να αποτελεί ένα φυσικό χώρο έκφρασης κι επικοινωνίας για τα παιδιά μεταξύ τους και με τον περιβάλλοντα χώρο γενικότερα. Ως εκ τούτου, με το παρόν σχέδιο δράσης στοχεύουμε ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη, ικανότητες επίλυσης προβλήματος, συνεργατικότητα με την εμπλοκή τους σε ένα απαιτητικό έργο, να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση τους και να αισθανθούν επιτυχημένοι, να προσφέρουν κοινωνικό έργο συνεισφέροντας στην καλυτέρευση της αυλής του σχολείου τους, να αποκτήσουν γνώσεις σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής, να κατανοήσουν τη διαδικασία. Συγχρόνως, στοχεύουμε στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του αύλειου χώρου, στην ενίσχυση του εξοπλισμού και της οργάνωσής του, στην οργάνωση σε γωνιές ενδιαφερόντων ώστε να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος του νηπιαγωγείου, στην ευαισθητοποίηση φορέων για την αξιοποίησή του, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων για την παιδαγωγική αξία του διαλείμματος και των οργανωμένων ή αυθόρμητων δράσεων που πραγματοποιούνται στον αύλειο χώρο του σχολείου. Έτσι, η αυλή του σχολείου μας θα αποτελεί χώρο για ελεύθερο παιχνίδι κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, αλλά θα λειτουργεί συγχρόνως και για ένα πλέγμα οργανωμένων δραστηριοτήτων της διδασκαλίας.

Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

1. Ανίχνευση – διερεύνηση προυπαρχουσών γνώσεων: η νηπιαγωγός με τα παιδιά στην «παρεούλα» φτιάχνει ένα ιστόγραμμα για να ανιχνεύσει τις πρότερες γνώσεις των παιδιών. Το ερώτημα είναι «Όταν ακούς την πρόταση Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥ» τι σου έρχεται στο μυαλό. Αναμένονται αόριστες απαντήσεις (π.χ. παιχνίδι, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, παγκάκι, κρυφτό, κυνηγητό και τα παιδιά δεν έδωσαν καμία περιγραφή των αντικειμένων που υπάρχουν μέσα στην αυλή όπως βρύσες, δέντρα, ζωγραφιές στον τοίχο).

2. Ζωγραφίζω την αυλή του σχολείου μου: Μετά τη διερεύνηση των προυπαρχουσών γνώσεων και τον καταιγισμό ιδεών η νηπιαγωγός δίνει ένα φύλλο χαρτί και τα καλεί να ζωγραφίσουν την αυλή του σχολείου τους όπως είναι, ώστε να αποτυπώσουν εικονικά τις αντιλήψεις τους.

3. Δημιουργία πινάκων διπλής εισόδου: για το τι γνωρίζουν τα παιδιά για τις αυλές των σχολείων και τη διαμόρφωσή τους, τι θέλουν να μάθουν και στο τέλος τι έμαθαν.

4. Εικονιστική αναπαράσταση της ιδεατής αυλής σχολείου: ζωγραφίζουν ατομικά πως θα ήθελαν την αυλή του σχολείου τους.

5. Συγκριτική αντιπαράθεση της αυλής του σχολείου μας με άλλες αυλές. Τα παιδιά παρακολουθούν βίντεο με σχολικές αυλές και παιδικές χαρές σε διάφορα σχολεία στον κόσμο. Επίσης, παρακολουθούν βίντεο- φωτογραφίες από τις παιδικές χαρές της πόλης και κάνουν σύγκριση με πλατείες και παιδικές χαρές του εξωτερικού.

6. Μέτρηση των διαστάσεων του χώρου με αυθαίρετες και συμβατικές μονάδες μέτρησης. Στον χώρο που θα διαμορφωθεί ως αυλή για το νηπιαγωγείο θα μετρήσουμε μαζί με τα παιδιά τις διαστάσεις του. Προηγουμένως συζητάμε για τη μονάδα μέτρησης και αποφασίζουμε να μετρήσουμε: α) με τα πέλματα, β) με μέτρο, γ) με δρασκελιές. Τα αποτελέσματα καταγράφονται σε χαρτί. Στην ολομέλεια της τάξης η νηπιαγωγός εξηγεί στα παιδιά πως θα μετατρέψουν τα πέλματα σε εκατοστά και μετρά μπροστά τους με ένα χάρακα. Τους εξηγεί τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού για να υπολογίσουν το πλάτος και το μήκος και να τα μετατρέψουν σε τετραγωνικά μέτρα.

7. Δημιουργία προσομοιώσεων των παιχνιδιών της αυλής του σχολείου μας: τα παιδιά δημιουργούν διάφορες προσομοιώσεις, κατασκευές, παιχνίδια (με τα υλικά της τάξης, υλικό κατασκευών, άχρηστο υλικό) χωρισμένα σε ομάδες των 3 ή 5 παιδιών.

8. Μετρήσεις και υπολογισμοί στο χώρο της αυλή: τα παιδιά μετρούν ξανά τον χώρο της αυλής και υπολογίζουν τα σημεία που πρόκειται να τοποθετηθούν τα διάφορα παιχνίδια για την παιδική χαρά του νηπιαγωγείου.

9. Συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη-επιστήμονα: συνεργασία με Αρχιτέκτονα και Σχεδιάστρια Εξωτερικών Χώρων για την καταγραφή των αναγκών αναδιαμόρφωσης και βελτίωσης της αισθητικής του αύλειου χώρου. Ενημέρωση των γονέων από την συνεργάτιδα για τις ανάγκες του αύλειου χώρου.

10. Συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη-επιστήμονα: συνεργασία με Αρχιτέκτονα για την κατασκευή μακέτας.

11. Συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη-υπεύθυνο φορέα: πρόσκληση υπεύθυνου του δήμου για να μας ενημερώσει για τη διαδικασία δημιουργίας παιδικής χαράς και αναδιαμόρφωσης του αύλειου χώρου.

12. Διάχυση του έργου (Ι): κατασκευή μακέτας, αφίσας, παρουσίαση (ppt) και δημοσιοποίηση στο συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο, στο σύλλογο γονέων, στο  Δήμο Πατρέων, εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του σχολείου.

13. Διάχυση του έργου (ΙΙ): σχεδιασμός και οργάνωση γιορτής λήξης του έτους με τίτλο «Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου μας».

Πόροι – μέσα - ερευνητικά εργαλεία

Για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του σχεδίου εργασίας το οποίο εντάσσεται στις ενότητες του STEAM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανoλογία, μαθηματικά και τέχνες) και σκοπό έχουν να εισάγουν τους μαθητές στην κουλτούρα της καινοτομίας και της ανακάλυψης με την προώθηση δράσεων που προάγουν την ενεργητική συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα αξιοποιηθούν:

Ανθρώπινο δυναμικό. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας. Οι μαθητές του σχολείου. Ειδικοί επιστήμονες. Η ΣΕΕ Παιδαγωγικής Ευθύνης.

Υλικοτεχνική υποδομή. Θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου

 ( φωτοτυπικό μηχάνημα, εργαστήριο υπολογιστών, εκτυπωτής, αναλώσιμα υλικά, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, προτζέκτορες, κλπ).

Εποπτικό υλικό: εικόνες, βίντεο, φωτογραφίες από αυλές σχολείων και  παιδικές χαρές της Ευρώπης και διεθνώς.

Εποπτικό υλικό: ψηφιακά και ηχητικά παραμύθια συναφή με το θέμα

Αυθαίρετες και συμβατικές μονάδες μέτρησης: ως αυθαίρετες μονάδες π.χ. δρασκελιά, μαρκαδόροι, παλάμη και ως συμβατικές μονάδες π.χ. μέτρο, κλίμακα, κλπ.

Διαδίκτυο: google map, google earth, λογισμικά, κλπ.

Beebot: η “έξυπνη μέλισσα”, ένα ρομπότ που θα βάλει τα παιδιά του νηπιαγωγείου στον κόσμο της ρομποτικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης.

Κριτήρια επιτυχίας της Δράσης

Τα κριτήρια επιτυχίας της Δράσης καθορίζονται από:Διαμόρφωση προτάσεων-σχεδίων για την αναμόρφωση του αύλειου χώρου .

Διαμόρφωση γωνιών ενδιαφερόντων ανά μαθησιακή περιοχή

Προμήθεια εξοπλισμού

Προσαρμογή και πραγματοποίηση δραστηριοτήτων στον αύλειο χώρο με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα

Βαθμός συμμετοχής, συνεργασίας και ικανοποίησης από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αλλά και από τα αποτελέσματα της δράσης εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων

Ανταπόκριση και δράσεις των φορέων για την πραγματοποίηση της δράσης

Διαδικασίες αξιολόγησης της Δράσης

Οι Διαδικασίες Αξιολόγησης της Δράσης αφορούν τόσο την παρακολούθηση της προόδου της δράσης και την συνολική εκτίμηση των αποτελεσμάτων της, όσο και τη διαδικασία υλοποίησής της, με βάση τους προκαθορισμένους στόχους και ενέργειες όπως αναφέρονται στα πεδία 1&2. Πιο συγκεκριμένα τα εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης που θα αξιοποιηθούν είναι: ημερολόγιο εβδομαδιαίας καταγραφής δραστηριοτήτων, προτάσεις διαμόρφωσης του αύλειου χώρου από εξωτερικούς συνεργάτες- επιστήμονες, φόρμες καταγραφής υλικών και εξοπλισμού,  φύλλο συστηματικής παρατήρησης των νηπίων.

Οι πηγές που θα αξιοποιηθούν είναι:

κάτοψη αύλειου χώρου

βιβλίο υλικού του υπάρχοντος εξοπλισμού της σχολικής μονάδας

ελληνική και ξένη βιβλιογραφία

πληροφορίες από το διαδίκτυο για τον αύλειο χώρο

Καταγράφονται επίσης και αξιοποιούνται οι παρατηρήσεις και τα σχόλια της ΣΕΕ Παιδαγωγικής Ευθύνης η οποία παρακολουθεί επεμβαίνει και τροποποιεί τις δράσεις εάν και εφόσον αυτό απαιτείται.

Ανατροφοδότηση - Προτάσεις ΣΕΕ

Το σχέδιο δράσης είναι εντάξει αλλά δεν γίνεται κατανοητό αν η οργανωμένη πρόταση από τα παιδιά τους επαιδευτικούς και τους εξωτερικούς συνεργάτες μένει στο επίπεδο της μελέτης και παρουσίασης ή αν πρόκειται ταυτόχρονα να υλοποιηθεί.

Προσπαθήστε κατά την υλοποίηση να συγκεντρώνετε τεκμήρια για την αξιολόγηση του σχεδίου δράσης που πρέπει να εμφανίζονται με links (φωτογραφίες, κατασκευές, ερωτηματολόγια κ.λπ.) ή περιγραφικά (ημερολόγια παρατήρησης, πρακτικά Σ.Δ., αλληλογραφία κ.λπ.)

Καλή επιτυχία στην υλοποίησή του!

Β. Υλοποίηση της Δράσης

Περιγραφή

1ο Τρίμηνο( Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος)

Η δράση ξεκίνησε με αφορμή την επαναλαμβανόμενη καταστροφή και φθορά της περίφραξης (κάγκελα) της σχολικής μονάδας από άγνωστους εξωσχολικούς υπαίτιους. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια του διαλείμματος επεσήμαναν τη φθορά αυτή και κάνοντας ένα "συμβούλιο" συμφώνησαν και υπέγραψαν ένα συμβόλαιο για την προστασία του σχολείου και την αναμόρφωση του προαύλιου χώρου, ώστε να εξυπηρετεί τις παιδαγωγικές και επαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, σε δύο ιστογράμματα καταγράψαμε αφενός τις πρότερες  γνώσεις και αντιλήψεις των παιδιών για την αυλή στην τωρινή της κατάσταση και αφετέτου τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους για τη διαμόρφωση της αυλής. Καταγράψαμε τις εξής εργασίες: ατομική αποτύπωση της αυλής από τα νήπια ( πως είναι και πως θα ήθελαν να είναι), επιτόπια παρατήρηση-φωτογράφιση, καταγραφή αρνητικών και θετικών σημείων, συγκέντρωση υλικού, κατασκευή μακέτας.Τα παιδιά <<γράφουν>> και στέλνουν γράμματα-επιστολές στους φορείς (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Δήμος Πατρών, Τοπική κοινότητα ) με σκοπό να ενημερωθούν και να συνδράμουν σε αυτή μας την προσπάθεια.

Με βάση τις καταγραφές αυτές και τη διαμεσολάβηση των νηπιαγωγών τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας (3-5 ατόμων) και η κάθε ομάδα ανέλαβε να φέρει εις πέρας μια ξεχωριστή εργασία εξυπηρετώντας συγκεκριμένους παιδαγωγικούς, γνωστικούς και μαθησιακούς στόχους. Οι ομάδες εργασίας που σχηματίστηκαν ανέλαβαν δράση:

- φωτογραφίζοντας τα κακώς κείμενα του προαύλειου χώρου

- καταγράφοντας ελλείψεις, ανάγκες βελτίωσης του χώρου

- συγκεντρώνοντας φωτογραφικό υλικό-βίντεο που αφορά τις ιδεατές αυλές (διεθνών και ελληνικών)

νηπιαγωγείων

- συγκεντρώνοντας φωτογραφικό υλικό για τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία μπορεί να εμπλουτιστεί και να βελτιωθεί ο προαύλιος χώρος (παιχνίδια, παγκάκια, κλπ)

-κάνοντας μετρήσεις των διαστάσεων του αύλειου χώρου με αυθαίρετες και συμβατικές μονάδες μέτρησης (με πέλματα, μέτρο και δρασκελιές)

2ο Τρίμηνο( Απρίλιος- Μάιος- Ιούνιος)

Υλοποίηση των δράσεων:

-Εικονιστική αναπαράσταση της ιδεατής αυλής του σχολείου σε χαρτόνι.Τα παιδιά ζωγράφισαν ατομικά σε αυτοκόλλητα χαρτάκια τα παιχνίδια που θα ήθελαν να έχει η αυλή τους (κούνιες, τραμπάλα, τσουλήθρα, πισίνα, δεντρόσπιτο, τραμπολίνο, τούνελ κ.α) και τα τοποθέτησαν στο χαρτόνι.

-Ενημέρωση των γονέων στα προσωπικά τους mail. Οι λόγοι ήταν οι εξής: υπήρχαν αρκετοί γονείς που είχαν ανησυχία για τον κορονοιό καθώς και η μεγάλη έξαρση των ιώσεων αυτή την εποχή.

-Κατασκευή μακέτας όλης της σχολικής μονάδας και δημιουργία προσομοιώσεων των παιχνιδιών του αύλειου χώρου.Τα παιδιά σε ομάδες των 4 έφτιαξαν κατασκευές-παιχνίδια με υλικά της τάξης,υλικό κατασκευών και άχρηστο υλικό(STEM).

-Δραστηριότητες προγραμματισμού με την αγαπημένη μας bee-bot, την μελισσούλα-ρομπότ. Τα παιδιά προγραμμάτισαν την bee-bot και έκαναν ψηφιακές διαδρομές στα παιχνίδια προσομοιώσεις της μακέτας.

-Πρόσκληση γεωπόνου στο σχολείο μας και ενημέρωση από αυτόν σχετικά με την δεντροφύτευση και τη δημιουργία σχολικού κήπου στην αυλή μας - με τη βοήθεια και τη στήριξη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων- καθώς και τους τρόπους προστασίας και περιποίησης των φυτών και λουλουδιών.

-Πρόσκληση και συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη-Αρχιτέκτονα( γονέας παιδιού) για αποτύπωση της μακέτας του σχολείου μας σε ψηφιακή μορφή.

- Συνεργασία με τους φορείς και συγκεκριμένα με τον Δήμο της Πάτρας: σύνταξη επιστολής από τα παιδιά στον Δήμαρχο ώστε να δει την κατάσταση και να στηρίξει την προσπάθειά μας για αναμόρφωση και βελτίωση του προαύλειου χώρου, για τη δημιουργία παιδικής χαράς, για την αναμόρφωση του χώρου με δεντροφύτευση, παρτέρια με λουλούδια, φυτά, κλπ.

- Σύνταξη επιστολών-αιτημάτων σε ιδιωτικούς και δημοτικούς φορείς-συλλόγους για χορηγίες - προσφορές υλικού (παιχνίδια κ.α ) και επίπλων εξωτερικού χώρου για την αυλή μας.

-Συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη-υπεύθυνο φορέα του δήμου για να μας ενημερώσει για τη διαδικασλια δημιουργίας παιδικής χαράς και αναδιαμόρφωσης του αύλειου χώρου.

-Διάχυση του έργου 1: κατασκευή μακέτας, αφίσας, παρουσίαση (ppt), ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου και δημοσιοποίηση στο συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο, στο σύλλογο γονέων, στο Δήμο Πατρών.

- Διάχυση του έργου 2: στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους πρόκειται να ενσωματωθεί μια ομάδα παιδιών που θα παρουσιάσουν το σχέδιο δράσης του νηπιαγωγείου μας με τίτλο << Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου μας>>.

-Διάχυση του έργου 3: παρουσίαση της δράσης από τη φοιτήτρια ΕΣΠΑ του νηπιαγωγείου μας στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία(ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στις προαναφερόμενες δράσεις προστέθηκαν και άλλες που αναδύονταν αφενός από τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών και αφετέρου από την πορεία της παιδαγωγικής αξιοποίησης του σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας.

Γ. Αποτίμηση της Δράσης

Προτάσεις για συνέχιση της Δράσης/ για νέες Δράσεις το επόμενο έτος

Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας και τα επόμενα σχολικά έτη. Τη   φετινή χρονιά διεξήχθησαν οι απαραίτητες δράσεις στο επίπεδο σχεδιασμού, μελέτης και παρουσίασης. Παρ' όλα αυτά απαιτείται βάθος χρόνου για την υλοποίησή του. Αναμένονται ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες για την επίτευξή του.

Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις στο πλαίσιο της δράσης

Οι επιμορφώσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση και αποτελεσματικότητα της επίτευξης του σχεδίου δράσης, ιδιαίτερα όταν πραγματοποιούνται από ειδικούς επιστήμονες. Στο συγκεκριμένο σχέδιο κρίνεται απαραίτητη η παρουσία μηχανικού, γεωπόνου, αρχιτέκτονα, συλλόγου γονέων και οποιουδήποτε άλλου δύναται να συνεισφέρει στην ανάπλαση της αυλής του σχολείου μας.

Προτάσεις για αξιοποίηση των πρακτικών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης

Οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν κατά την τρέχουσα χρονιά θα αξιοποιηθούν και κατά την επόμενη.Οι βιωματικές και επικοινωνιακές δράσεις που υλοποιήθηκαν ενίσχυσαν την παιδαγωγική διαδικασία. Η εμπλοκή των νηπίων στο σχεδιασμό ενός απαιτητικού έργου ενδυνάμωσε τις σχέσεις μεταξύ τους, βοήθησε στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης καθώς και στην ικανότητα επίλυσης προβλήματος. Επιπλέον οι δράσεις θα αναρτηθούν στο ιστολόγιο του νηπιαγωγείου με τη λήξη του σχολικού έτους.

Επιμορφώσεις που τυχόν υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης

Στα πλαίσια της δράσης υλοποιήθηκαν δυο επιμορφώσεις από επιστήμονες.

-Επιμόρφωση γεωπόνου στο σχολείο μας και ενημέρωση από αυτόν σχετικά με την δεντροφύτευση και τη δημιουργία σχολικού κήπου καθώς και τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος χώρου.

-Επιμόρφωση από αρχιτέκτονα (γονέα παιδιού) για την καταγραφή των αναγκών αναδιαμόρφωσης και αισθητικής του αύλειου χώρου.

Υλικό που παρήχθη ή αξιοποιήθηκε

Αξιοποιήθηκε υλικό από το διαδίκτυο( εικόνες- βίντεο), εποπτικό υλικό, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, φωτοτυπικό μηχάνημα, εκτυπωτής, προτζέκτορας της τάξης, υλικά της τάξης, η μελισσούλα-ρομποτάκι bee-bot. Επίσης αξιοποιήθηκαν στοιχεία από μεταπτυχιακές έρευνες που αφορούσαν τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του αύλειου χώρου. Το υλικό που παρήχθη:φωτογραφίες, προσομοιώσεις-παιχνίδια της αυλής του σχολείου, κατασκευές(STEM), ζωγραφική, κατασκευή μακέτας όλης της σχολικής μονάδας, παρουσίαση powerpoint του σχεδίου, αφίσα. Οι δράσεις θα είναι αναρτημένες στη ιστοσελίδα του σχολείου μετά τη λήξη του σχολικού έτους.Το link είναι: hliostalaktipoliteia.blogspot.com 1o Νηπιαγωγείο Ρίου: Ηλιοστάλακτη Πολιτεία.

Πηγές υπάρχουν ακόμη και στα πρακτικά του Σ.Δ.

Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν

Παρά το γεγονός ότι το χρονικό πλαίσιο κρίνεται περιορισμένο λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας( τήρηση ωρολόγιου προγράμματος, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εργαστήρια δεξιοτήτων, γιορτές,απουσίες παιδιών λόγω ιώσεων και οτιδήποτε σχετίζεται με την παροχή του εκπαιδευτικού έργου) θεωρείται αναγκαίο ν΄ αναφερθεί ότι διεκπεραιώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες σχεδιασμού, μελέτης και παρουσίασης της δράσης.

Παράμετροι που διευκόλυναν την επίτευξη των στόχων

Διευκόλυναν την επίτευξη των στόχων η άψογη συνεργασία των εκπαιδευτικών μεταξύ τους καθώς και των εκπαιδετικών με τα παιδιά. Αξίζει ν' ανφερθεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων για την παιδαγωγική αξία του διαλείμματος και των οργανωμένων ή αυθόρμητων δράσεων που πραγματοποιούνται στον αύλειο χώρο του σχολείου. Επίσης αξιοποιήθηκαν οι προτάσεις των εξωτερικών συνεργατών-επιστημόνων(αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, γεωπόνοι) ενισχύοντας τη δυναμική του σχεδίου δράσης.

Σημαντική ήταν και η βοήθεια-υποστήριξη της ΣΕΕ Παιδαγωγικής Ευθύνης

Βαθμός επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί

4 = Πλήρως

Αποτελέσματα της Δράσης

Τα αποτελέσματα της δράσης ήταν θετικά.Τα παιδιά με την ενθάρρυνση και τη διαμεσολάβηση των νηπιαγωγών προσπάθησαν να κινητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Οι ομαδοσυνεργατικές, βιωματικές και επικοινωνιακές δράσεις που έλαβαν χώρα σε ένα πλαίσιο αυθεντικής μάθησης ενίσχυσαν και υποστήριξαν τόσο τη μαθησιακή διαδικασία όσο και κυρίως την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων των νηπίων. Τους δόθηκαν ευκαιρίες να συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι πρέπει να γίνουν ενεργοί και συμμετέχοντες στα κοινά πολίτες της κοινωνίας που μεγαλώνουν και ζουν, ξεκινώντας από το μικροεπίπεδο της προσχολικής τάξης. Η ανταλλαγή σκέψεων, ιδεών, επιθυμιών λειτούργησε ως βατήρας για την έκρηξη ιδεών και τη διέγερση της φαντασίας των παιδιών ώστε να λειτουργήσουν ως μικροί μηχανικοί, κηπουροί, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, οικοδόμοι κ.α. Οι νηπιαγωγοί διαμεσολάβησαν και διευκόλυναν τη διαδικασία αναπτύσσοντας στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και συνεργατικών δράσεων.

Συμπεραίνοντας, έχει τονιστεί η παιδαγωγική αξία -σύμφωνα με την βιβλιογραφία- του προαύλειου χώρου, ο οποίος επιβάλλεται να είναι μεγάλος και ευρύχωρος. Θα πρέπει να προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν σ’ αυτόν και να τον διαμορφώνουν και να αναπτύξουν το παιχνίδι και την κίνησή τους σε όλο τους το εύρος. (Κουτσουβάνου, 1996β, 46).

Έτσι, η αυλή ενός νηπιαγωγείου κρίνεται καλό να έχει δέντρα, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να πειραματίζονται, να εξερευνούν, να έχει και σκάμμα με άμμο, και να είναι οπωσδήποτε περιφραγμένη, για ευνόητους λόγους ασφάλειας. (Γιαννούλης, Μπαρδής, 1988, 164-165).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, Ν. I., ΜΠΑΡΔΗΣ, Π. Δ., (1988), Η διδασκαλία στα πλαίσια τουνηπιαγωγείου. Αθήνα.

ΚΟΥΤΣΟΥΒΑΝΟΥ, Ε., (1996β), Μορφές και τρόποι εργασίας στο νηπιαγωγείο. Αθήνα: Οδυσσέας.

Αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (εφόσον υπήρξαν)

Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της δράσης. Ο στόχος μας ήταν να γίνουν απαραίτητες ενέργειες πρώτα σε επίπεδο μελέτης , ευαισθητοποίησης και παρουσίασης. Η δράση πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί μακροπρόθεσμα.


Για να δείτε το ppt πατήστε αριστερό  κλικ (βγαίνει χεράκι-υπερσύνδεσμος)


https://docs.google.com/presentation/d/1V52h98AL3owB0d-oGhLwrG707YVgbZTY/edit#slide=id.p1



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου